SPEC-PROFIL Gyártó és Kereskedelmi Kft. - Az ipari megoldások profi szállítója

Tetőtér és mennyezet gipszkartonozása

FONTOS TUDNIVALÓK AZ ÉPÍTKEZÉS MEGKEZDÉSE ELŐTT!

tetőtér szerelése

A gipszkarton tetőtéri burkolat megépítése előtt ellenőrizzük a következőket:

 • A héjalás és az alatta levő fólia épségben van-e a kéménynél, szegélyeknél, áttöréseknél és teljesen száraz-e a tetőtér?
 • Elbírja-e a födém az új terheket?
 • Folytonos és elégséges-e a szarufák között a hőszigetelés? (Teljesen ki van töltve minden felület?).
 • Biztosított-e a hőszigetelés szellőzése? (Alsó és felső szellőzőnyílások minimális keresztmetszete 200 cm2/m2, a szigetelés és a biztonsági fólia közötti szellőztetett légrés ajánlott szélessége 4 cm).
 • A tetőszerkezet állapota megfelelő-e? A faanyag védelme megoldott-e?

A gipszkartont nem szabad közvetlenül a szarufához ill. fogópárhoz csavarozni, mindig szükséges az állítható kengyelek közé elhelyezett CD horganyzott acél profilváz illetve a cserépléc, amelyhez a gipszkartont csavarozhatjuk. A vízszintes és ferde síkon a CD profilok maximális tengelytávolsága 40 cm lehet, míg a függőleges térdfal és válaszfalak esetében 60 cm.

A tetőszerkezet hőtechnikai szempontból

Annak érdekében, hogy egy tetőtér kifogástalanul és jó minőségben működjön, elsősorban megfelelő hőszigetelésre van szükség. Hőszigetelő anyagként ásványgyapot szálakból készült anyagokat használunk (pl. üveggyapot hőszigetelő paplant).

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a tető esetleges nedvesedését, a tetőszerkezetbe párazáró réteget helyezünk el. A párazáró réteget a hőszigetelés „meleg” oldalán kell elhelyezni. Elhelyezhető a hőszigetelő rétegek között is. Amennyiben a párazáró rétegre vonatkozóan nem készültek hôtechnikai számítások, úgy ez, a teljes hőszigetelő réteg vastagságának max. ¼ részét teheti ki.

A párazáró réteg sérülésmentes elhelyezése érdekében előnyösebb a tartószerkezet alatt történő elhelyezése („A” variáció). A párazáró fólia és a burkolólapok között kialakult térben anélkül vezethetjük a különböző installációkat, hogy azok áthaladnának magán a párazáró rétegen. Amennyiben a párazáró fólia nem rendelkezik hővisszaverő réteggel, a párazáró fólia és a lapok közötti teret hőszigetelés elhelyezésére használhatjuk fel.

tetőtér szerelése

A) a tartószerkezet alatt – a szarufákon vagy előtétléceken

tetőtér szerelése

B) a tartószerkezeten kívül – a burkolás és a tartószerkezet között

Figyelmeztetés!

Téli időszakban csak abban az esetben rakjunk hőszigetelést, ha azonnal elhelyezzük a párazáró réteget is. Amennyiben a hőszigetelés hosszabb időre párazáró réteg nélkül, védtelenül maradna, úgy a levegô páratartalma lecsapódhat a hőszigetelésben. Ennek nagy a valószínűsége főleg belső terekben, ahol a vizes technológiai folyamatok miatt a belső terek páratartalma magasabb.

A hőszigetelés elhelyezése

A szarufák közé helyezzük be az ásványgyapot hőszigetelő anyagot, melynek szélessége megközelítőleg 10 mm-rel nagyobb, mint a szarufák közötti távolság. Abban az esetben, ha a hőszigetelő anyag magától nem marad meg a szarufák között, a szerelés alatt kötöző zsinórral rögzíthetjük ôket. Amennyiben a szarufák profilmagassága kisebb, mint a szigetelőanyag vastagsága, magasságukat előtétlécek elhelyezésével növelhetjük meg. Az egyes elemeket hézagok nélkül helyezzük el, a tetőszerkezet elemeire rásimulva. Többféle szigetelőanyag típus kombinációja nincs kizárva (kőzet-, üveggyapot). Kiszellőző tetőszerkezet esetén nagyon fontos, hogy a hőszigetelés és a biztonsági vízszigetelés között megmaradjon az előírt magasságú kiszellőző réteg. A szigetelőanyagot, a vázszerkezet összeszerelését követően is elhelyezhetjük.

tetőtér szerelése

A vázszerkezet szerelése és a párazáró réteg elhelyezése

A vázszerkezetet a födém- és ferde gerendaszerkezetre (pl. szarufák és fogópárok) erősítjük. A vázszerkezetet CD és UD acélprofilok, illetve falécek alkotják. A CD szerelőprofilok, illetve falécek maximális távolsága 400 mm.

Miért használjunk állítható kengyeleket?

 • biztosítják a szükséges helyet, hogy a szarufák előtt el lehessen helyezni 5–10 cm ásványgyapot szigetelőanyagot, ezzel biztosítva a hőhidmentes tetőteret

tetőtér szerelése

 • könnyebb és pontosabb CD profilrögzítést tesz lehetővé. A szarufák egyenetlenségeit ki lehet küszöbölni, ezzel biztosítva a gipszkarton részére az egyenletes felfekvést
 • az állítható kengyel líraszerű kiképzése miatt képes csillapítani a tetőtérben keletkező mozgásokat, ezáltal védi a gipszkarton burkolatot a repedéstől

Annak érdekében, hogy a szerkezet a szomszédos falaktól akusztikailag független legyen, az UD szegő profilra (falécre) ragasszunk alulról csatlakozó szivacscsíkot.

CD ÉS UD ACÉLPROFILOKBÓL ÉPÍTETT VÁZSZERKEZET

„A” variáció – párazáró réteg a tartószerkezet alatt

 • A párazáró réteget tűzőgép segítségével a szarufákra vagy a lécekre rögzítjük
 • az állítható kengyelt két darab lapos fejű 35 mm-es facsavarral a szarufákra csavarozzuk
 • a CD profilokat az állítható kengyelekhez két darab önfúró csavar segítségével rögzítjük
 • a szerkezet és a „homlokfal” találkozásánál a CD profilokat a határoló UD profilokba toljuk.

„B” variáció – párazáró réteg a tartószerkezeten kívül

 • a CD profilokat állítható kengyelek vagy direkt függesztők segítségével a szarufa és födémszerkezethez rögzítjük.Az állítható kengyelek és direkt függesztők rögzítése két darab laposfejű facsavar segítségével történik
 • a párazáró réteget, a mindkét oldalukon ragasztóréteggel ellátott ragasztószalag segítségével rögzítjük a CD profilokhoz.

tetőtér szerelése

FALÉCES VÁZSZERKEZET

Falécekből készült vázszerkezet esetén a párazáró réteget szintén kétféle módon tudjuk elhelyezni:

 • tartószerkezet alatt
 • tartószerkezeten kívül

A párazáró réteget tűzőgép segítségével rögzítjük a szarufákra, illetve a falécekre. Az állítható kengyelt két darab 35 mm-es facsavarral a szarufákra csavarozzuk.

A fa lécvázat az állítható kengyelekbe két darab 25 mm-es facsavarral rögzítjük. Amennyiben a szarufák távolsága nem több mint 850 mm, a lécek mérete 50/30 mm, nagyobb távolság esetén (azonban max. 1000 mm) a lécek átmérője 60/40 mm legyen.

Amennyiben a szarufák nem teljesen egyenesek, úgy az állítható kengyelek használatával kiküszöbölhetjük az egyenetlenségeket.

BURKOLÁS LAPOKKAL

A gipszkarton lapokat alapvetően úgy rögzítjük, hogy hosszanti éleik a szerelőprofilokra, illetve szerelőlécekre merőlegesek legyenek. A burkolás során a lapok keresztirányú hézagait legalább egy szerelőprofilnyi távolsággal eltoljuk. (a kereszthézagok kiküszöbölése miatt).

A gipszkarton lapokat 25–55 mm hosszúságú, önmetsző csavarok segítségével rögzítjük (a vázszerkezet típusától és a lapborítás vastagságától függően). A mennyezeten és a ferde síkokon elhelyezett csavarok maximális távolsága 170 mm. A szerelés befejezése után következik a hézagolás és a csavarfejek glettelése.

tetőtér szerelése

Függőleges előtétfalak a tetőtérben

A tetőtér függőleges falait hasonlóképpen szereljük, mint a szabadon álló előtétfalakat (CW és UW profilokból) vagy az állítható kengyelekre szerelt előtétfalakat (CD és UD profilokból).

tetőtér szerelése

Az állítható kengyeleket az adott épület tulajdonságainak megfelelően a fa alapszerkezeten, vagy az oromzaton rögzíthetjük. A hőszigetelô réteg vagy a tetősíkon fut végig (oldalsó előtétfal csak esztétikai funkcióval bír), vagy a tetősíktól indulva, az oldalsó előtétfal mögött áthaladva, a padló rejtett részén halad.

Minden esetben ügyelni kell arra, hogy hőhidak ne alakulhassanak ki.

tetőtér szerelése

SPEC-PROFIL Gyártó és Kereskedelmi Kft. © 2003-2024. Minden jog fenntartva
NetBusinessEurope | Személyre szabott szolgáltatások, kreatív megoldások